Ik ben voor de derde keer ‘Mad Men’ aan het kijken. Een geweldige serie op Netflix over een reclamebureau in New York in de jaren ‘50 en ‘60. Een hoop sigaretten, vreemdgaan bij het leven, historische beelden en een magnifieke cast. Maar het leukste vind ik de inkijkjes in de creatieve geest. De eureka-momenten met ronkende reclames als resultaat.
Het is een wereld die fascineert. Als ik aan reclames denk, dan herinner ik me dat straatinterview waarin één van de vrouwen wordt gevraagd in hoeverre zij beïnvloedt wordt door reclames. Het antwoord: ‘Ik word helemaal niet beïnvloed, ik koop alleen bekende merken…’
En zo is het maar net.
Op mijn vakgebied, op het snijvlak met marketing, kennen we onze eigen reclame. Employer branding is het toverwoord in de ‘war for talent’. Hoe positioneer je je als werkgever en hoe word je dat merk waar iedereen voor wil werken?
Best lastig. Het vereist een haast Mad Men-achtige creativiteit. Die iets verder reikt dan ‘ben jij de enthousiaste collega die ons leuke team komt versterken?’
Afgelopen zomer boorde onze marketingafdeling zo’n creatieve goudmijn aan. Het idee was simpel, maar uiterst effectief. Voor de uitnodiging voor ons beach-event vroegen we onze medewerkers hun schoenmaat op te geven. En we zeiden er niet bij waarom. Waar men slippers verwachtte, werden het witte sneakers met in het klein daarop de bedrijfsnaam geprint. Na afloop van het strandfeest vertrokken onze collega’s met een schoenendoos onder de arm. Gevuld met coole pattas die nu al een ‘klektersaitem’ zijn. De uitreiking ging gepaard met een wedstrijd. ‘Maak een bijzondere foto tijdens je vakantie waarop jouw schoenen te zien zijn, post het op LinkedIn en voeg de hashtag #jointhejourney toe.’
De wedstrijd werd een trendig topic met een duizelingwekkend aantal unieke views en bij ieder bezoek op LinkedIn buitelden de sneakerfoto’s over je heen. De ene foto nog leuker dan de andere. Onderlinge competitie en de ‘talk of the town’.
De campagne straalde trots, fun en creativiteit uit en was een boost voor onze naamsbekendheid. En dat met een paartje schoenen.
Ondertussen kan het dus zomaar zo zijn dat je in een random straatinterview iemand hoort antwoorden dat hij of zij voor een baan heeft gekozen bij dat specifieke bedrijf omdat het een bekende werkgever, een bekend merk, is.
Dat zou er dan zomaar eens eentje van ons kunnen zijn…
(dit artikel verscheen eerder in ITchannelPRO magazine 2024 #05)